Magvak ültetése - palántázás

Készítette: Rittlinger Róbert On: Wednesday, December 18, 2013 Hozzászólás: 0 Hit: 975

Ha már ültetünk - palántázunk magvakat, legyen az virág, vagy zöldség, akkor természetesen arra vágyunk, hogy sikeres legyen a végeredmény.

Hogyan készítsük elő a földet ültetéshez?

Lazítsd fel és nedvesítsd meg földkeveréket mielőtt cserépbe vagy konténerbe tennéd. Így sokkal könnyebben elérhető, hogy nedvességtartalma egyenletes legyen.

Annyi vizet adj a keverékhez, hogy annak állaga egy vízzel telt szivacséhoz legyen hasonló. A keverék legyen nedves, de ne annyira, hogy csöpögjön belőle a víz.

Többféle földkeverék kapható. Sokkal jobb, ha olyat használsz, amely nem tartalmaz természetes talajt, mivel a speciális cserépföld-keverékekben nincsenek gyomnövény-magvak, spórák, általában kertészeti szempontból tisztábbak.

Mivel az új magvaknak nincs szükségük trágyázásra, mindaddig, amíg az első levelek ki nem zöldülnek ne vásárolj trágya -tartalmú keveréket.

A konténerek feltöltése földdel:

  • A konténerek feltöltéséhez használj előzőleg megnedvesített földkeveréket.
  • Ne préseld össze a keveréket konténerben vagy a cserépben.
  • Töltsd meg az edényt körülbelül 2/3-áig, aztán finoman ütögesd az asztalhoz, hogy a keverék jól elhelyezkedjen.
  • Kézzel vagy egy kis fadarab segitségével finoman egyengesd el a tetejét.

A magvak ültetése

Kezdd el az ültetést: Ha előkészítetted az ültetésre kiválasztott edényeket (cserepeket) és utasításaink alapján feltöltötted földdel, el is kezdheted a magvak ültetését.

  • Figyelmesen olvasd végig a csomagoláson leírt utasitásokat. Egyes magvaknak vetés előtt hűtésre, míg másoknak áztatásra van szükségük.
  • Az apróbb magvakat egyenesen rászórhatjuk a földkeverékre. A nagyobb magvakat kiválogatásuk után, egyesével tegyük a földbe.
  • Ültess edényenként legkevesebb 3 magot, mivel nem minden mag fog kicsírázni, de ha ez megtörténne, akkor sem biztos, hogy tovább fejlődik a csíra. A felesleges hajtásokat utólag is kiritkíthatod.

Az ültetési művelet befejezés:

  • Takard be a magvakat nedves földréteggel, simítsd el a felszínét.
  • Tanulmányozd magvak csomagolásán található utasításokat. Itt megtalálod hogy milyen vastag réteggel kell a magvakat befedni. Általában, minél apróbbak, annál vékonyabb réteg szükségeltetik.
  • Néhány növény magjának fényre van szüksége a csírázáshoz, ilyen például, a saláta. Magjait csak nagyon vékony földréteggel szabad betakarni.

Hogyan öntözzük a frissen ültetett magvakat?

Annak ellenére, hogy a földkeveréket előzőleg megnedvesítettük, ajánlatos egy locsolókanna segítségével, a frissen ültetett magvakat finoman megöntözni. Ez segít megelőzni a felső réteg kiszáradását, tömörebbé is válik, így biztosítva a magvak rögzülését a földkeverékben.

Hozzászólások

Szólj hozzá