A láncfűrész lánc karbantartás - élezés

Készítette: Rittlinger Róbert On: Wednesday, December 18, 2013 Hozzászólás: 0 Hit: 2330

Nem ússzuk meg, hogy a láncfűrészt ne kelljen élezni, hiszen nagy az igénybevétel. Íme egy kis útmutató.

Élezze meg a láncot kézzel, vagy éleztesse meg!

Kézi reszelővel – ha van, sablont használva – húzza meg fűrészlánc vágó élét. A fűrészlánc maradhat a láncfűrész vezetőlemezén, a láncélezés elvégezhető a láncfűrészen favágás előtt. Minden harmadik ilyen kézi láncélezés után hozza be a láncot, és megélezzük géppel, ez megadja azokat a szögeket, amit a kézi élezéshez lehet szamárvezetőnek használni.

Hogyan élezzek fűrészláncot?

Rögzítsük a fűrészláncot

Ha kézzel élezzük, a fűrészlánc nyugodtan maradhat fent a láncfűrész vezetőlemezén. Rögzítsük a fékkel a láncot, hogy ne tudjon elmozdulni a láncvezetőn. Magát a láncfűrészt is érdemes az asztalon fixálni, hogy mind a két kezünk szabad legyen élezés közben.

Válasszuk ki a láncreszelőt

Fontos a láncreszelő átmérőjének helyes megválasztása.

Az 1,1mm láncot 4mm-es reszelővel reszeljük, de amikor eljutottunk a láncszem feléig, érdemes áttérni a 3,5mm-es reszelőre.

Az 1,3mm-es vastagságú fűrészlánc élezéséhez 4mm reszelőt használjunk, az ennél nagyobb fűrészlánc élezése (1,5mm és 1,6mm-es) a 4,8mm vagy 5,2mm-es reszelővel végezhető. Lényeg az, hogy a reszelő átmérőjének 20%-a érjen a láncszem fölé.

A megfelelő élezősablon használata megkönnyíti a reszelő helyes pozícióban tartását.

Reszeljünk meg a láncszem élét

Álljunk úgy a láncfűrész mögé, mint amikor vágunk vele. A tűreszelőt csak kifelé, előre tolva, és közbe egy negyed fordulatot pörgetve reszeljük a vágószemet, közben tartsuk be a szögeket. Visszafelé ne reszeljünk, csak előre egy irányban.

A reszelési szögek betartása fontos dolog. Az egyik szög a vízszintes 30 fok, és a láncvezető lapjához képest 90 fok. Ebben az állásban csak kifele élezzünk. Ha sablont használunk, azon megtaláljuk a segédvonalat, ami segít a megfelelő szögben tartásban.

Reszeljük le a magassághatárolót

A vágószem magassághatárolóját ( ez a kiemelkedés a vágóél előtt) reszeljük le úgy, hogy a fűrészlánc vágószemén lévő vágóél legmagasabb pontjánál kb. 0,6-0,7mm-el legyen alacsonyabb. Ha közel egy magasságban van vele, hiába éles a fűrészlánc, nem vág, ha nagyon nagy a különbség fokozottan megterheli a fűrészlánc szegecselését.

Stihl fűrészlánc táblázat

Az 1-es oszlop a különböző fűrészláncokhoz használható láncreszelő vastagságot mutatja. A 2-es oszlopba a láncreszelés szögét találhatjuk. A 3. oszlop a vágószem szögét mutatja. A 4. oszlop a fűrészlánc vágószemének legmagasabb pontja és az előtte lévő magassághatároló magasságkülönbsége mm-ben.

Ha a láncreszelés közben betartjuk a fűrészláncunkhoz írt paramétereket, tökéletesen vágó fűrészlánc lesz az eredmény.

Hozzászólások

Szólj hozzá