Fűnyíró a háznál! Ezt is karban kell tartanod!

Készítette: Rittlinger Róbert On: Wednesday, December 18, 2013 Hozzászólás: 0 Hit: 1036

Ha van fűnyíród, nincs mese, azt is karban kell tartani, tisztítani kell, kést élezni vagy cserélni, olajat cserélni, szűrőt takarítani stb... Íme néhány jó tanács és hasznos információ mire figyelj a fűnyírógép karbantartásánál, tisztításánál.

Létezik benzines, villamos és akkumulátoros fűnyírógép, bár ez utóbbi nem elterjedt még hazánkban.

Ami biztos, hogy közös bennük az a kés. A kés karbantartása, tisztítása, élezése nagyon fontos, mert ha nem is ütközik keményebb tárgyba, attól még kopik szépen lassan. Élezésénél oda kell figyelni, hogy a kés kiegyensúlyozott legyen, mert a nagy forgás következtében ütni fog ami nem tesz jót a motornak a háznak és a csapágyazásnak sem, de nem is kellemes egy ilyen géppel füvet vágni, hiszen nagyon remeg és hangos is lesz tőle a fűnyíró gép.

Tisztításakor nagyon figyeljünk az elektromos fűnyírónál, hogy áramtalanítva legyen a gép, ezzel megakadályozzuk, hogy véletlenül is elinduljon. Benzines fűnyíró esetében zárjuk a benzincsapot.

Nem csak a késeket kell tisztítani, hanem a kés házat is. Nagyon sok fű rakódik fel és ezzel nehezíti a vágást. Minden munka után takarítsuk ki a késházat, mert belerothad, vagy beleszárad a fű.

Mindkét géptípus esetében néhány használat után ellenőrizni kell a csavarokat nem-e lazultak ki a rezgések következtében.

Benzines gép karbantartása több feladatot és odafigyelést is igényel.

Itt a késen és a gépházon kívül figyelni kell a légszűrő és az üzemanyagcső tisztaságára, a karburátorra és a gyertyákra is.

A légszűrőt ha papírból van kicserélheted szivacsra is és ha eltömítődött, akkor langyos konyhai mosogatószeres vízben ki lehet mosni.

Ügyelni kell, hogy teljesen megszáradjon és a végén kevés olajat kell csepegtetni rá, majd jól megnyomogatni, hogy egyenletesen eloszlassuk az olajat ez ugyanis ezzel elősegítjük a por jobb megkötését.

A gyertyát használattól függően ki kell venni és ellenőrizni kell az állapotát. Érdemes néha megpucolni egy kis drótkefével az elkormolódott részt.

A benzines fűnyíróknál fontos még az olaj ellenőrzése. Ennek szintjét kell ellenőrizni, valamint állagát. Ha már nagyon folyós, (vizes) érzetünk van, cseréljük le mihamarabb, mert nem biztosítja megfelelően a motor belsejének, forgó alkatrészeinek kenését és sérülhet, vagy beéghet a motor. Az olaj nem csak keni, de hűti is a motor részegységeit.

Tél előtt alaposan nézzük át a gépet, ellenőrizzük a kábeleket, csöveket, kést és megfelelő helyre rakjuk el tavaszig akár saját dobozába téve azt.

Hozzászólások

Szólj hozzá